piatok 22. mája 2009

Abandonware rings

Abandonware rings, sú stránky ktoré zoskupujú stránky venujúce sa starým hrám. Na internete ich môžete nájsť niekoľko. Tento článok sa bude hodiť hlavne pre webmasterov oldgames stránok, ale aj pre ostatných fanúšikov starých hier na ktorých môžete nájsť nové a zaujímavé stránky. Niktoré majú však svoje pravidlá, ako napríklad, že stránka musí mať aj anglickú verziu. Väčšinou natrafíte na anglické weby, ale osvetu nájdete aj v Čechách a na Slovensku, síce iba po jednom kuse, ale čo je doma, to sa počíta.

Teraz si trochu predstavíme abandonware odkazovníky na ktoré som natrafil ja na internete a postup, ako na ne svoju stránku dostať, niečo o návštevnosti a stránkach ktoré na nej nájdete.

Abandonware Ring - najnavštevovanejší a najväčší katalóg oldgames stránok. Jeho administrátorom je Lone Lee. Aktualizácie stránky sú pravidelné, svoju stránku dostanete do "ringu" po vyplnení krátkeho formulára so základnými údajmi o stránke v sekcii "Apply for membership". Stránka vyžaduje spätný odkaz.

Echo Ring - pomerne nový ring, zatiaľ s menšou návštevnosťou a menším počtom stránok. Stránku zapíšete v sekcii "Signup Now!". Stránka zatiaľ nieje ničím zaujímavá, uvidíme čo bude ďalej. Ani aktualizácie už nie sú pravidelné.

Da Fast Lane - Da Fast Lane nieje čistokrvný AW Ring, webmastri si dali za úlohu vytvoriť veľkú abandonware komunitu a základňu pre nové stránky so starými hrami. Čiastočne sa im aj začalo dariť, ale časté problémy s hostingom, častá nedostupnosť stránky zabránili väčšiemu rozvoju. Posledných pár mesiacov však stránka funguje skvele na novej doméne eu.

Abandonmarch - o zoskupovanie abandonware stránok sa na Slovensku stará Vendermarch so svojím Abandonmarchom. Pekný dizajn, malá návštevnosť, už mesiace neaktualizované a bez akýchkoľvek odkazov na kontaktovanie a pridanie novej stránky.

Abandoned Places - pekný výber stránok, dobrá grafická úprava. Do "ringu" Vás zoberú ak má vaša stránka aj anglickú verziu. Zapísať sa môžete v položke "join/update".

Aaargh - a máme tu posledného zástupcu, ani Aaargh nieje čistokrvný Abandonware ring. Na stránke nájdete hlavne staré hry, pri každej hre nájdete obrázok a odkaz na stránku z ktorej hru stiahnete. Je určený iba pre slovenské a české stránky. Svoju stránku môžete zapísať v sekcii "Update".

Abandonware ringov existovalo viacej (napr. TART, alebo Abandonware Spot), ktoré ale už pracujú v R.I.P režime.

V budúcom článku sa zase pozrieme na stránky ktoré zhromažďujú staré hry a odkazujú na stránky (viz Aaargh).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára