streda 3. júna 2009

Veni, vidi, vici trochu inak

Rozdrviť, zabiť a zničiť tak znie heslo tejto obľúbenej strategickej hry, ktorú dobre poznáme pod skratkou KKND. Ak vám skratka nič nehovorí, nezostáva nič iné ako si prečítať recenziu.

KKND (celým názvem Krush, Kill n’ Destroy, česky: rozdrtit, zabít a zničit) je série post-nukleárních real-time strategií od australské firmy Beam Software (dnes Krome Melbourne Studios). První díl KKND byl vydán v roce 1997, poté se stal poměrně úspěšným a především (dodnes) hraným a chytlavým titulem. Druhé pokračování přišlo v říjnu 1998, objevila se zde nová rasa, lepší grafika a samozřejmě nové mise. Dokonce se spekuluje o třetím pokračováním s názvem Battle for Nekres. Trojka ovšem nebude vyvíjena oficiálně. Bude ji vyvíjet ruská firma Red System, která pracuje i na remaku druhého dílu.



Během 21. století si lidé žili velmi poklidně. Dokonce se mluvilo o „zlaté éře“. Válčilo se na minimální úrovni, nehrozily ekologické katastrofy a těžký průmysl byl přesunut do vesmíru. Ale v roce 2079 se všechno pokazilo. Vypukla světová jaderná válka. Za týden byla vyhlazena čtvrtina lidské populace a z měst se staly radioaktivní pece. Část lidstva se skryla do podzemních úkrytů (Survivors – přeloženo jako přeživší), zbytek na povrchu zmutoval (Evolved – přeloženo jako vyvinutí). Po nějaké době začaly lidem v podzemí docházet zásoby potravin a tak nezbylo nic jiného, než se vydat na povrch. Vydat se válčit na povrch. Vydat se válčit o území, světlo a především život!


Po rocích krve, olova a slz se zjevilo něco nečekaného, něco nového, něco úžasného. Zjevila se nová rasa – Series 9. Zjevili farmářští roboti, vyvinutí lidmi během „zlaté éry“. Nukleární válka jim zničila to jediné, jejich úrodu. A tak nezbývalo nic jiného, než přeměnit své orné nástroje na zbraně a dobýt pro sebe kus území, kus Země!


Jak již bylo řečeno, stojí proti sobě 3 strany. Začínáte na mapce utlačující se kdesi v rohu. Postupně budete obsazovat větší a větší kus mapy, dokud se neprobijete do samotného finále, tam pak na vás čeká závěrečné (mimochodem na svou dobu vydařené) video. Ale abych zde neběhal od začátku ke konci, začnu radši opět pěkně od začátku.

Na začátku lze vybrat jeden ze tří herních módů. Je to singleplayer, multiplayer a cutom missions (uživatelské mise). Singleplayer je vlastně kampaň skládající se téměř ze dvaceti misí (u každé strany). Začínáme od velmi snadné obtížnosti a půjdeme mnohdy až po extrémní obtížnost. Pro začátečníky doporučuji zvolit stranu Survivors, totiž jejich singleplayer se mi zdá ze všech nejlehčí.

Zpracování hry je tvořeno standardně. Těžíte ropu, za kterou můžete stavět nové budovy, vylepšovat úroveň budov (ty nám dodají například lepší stroje či vojáky), trénovat armádu. U každé strany máme 5 druhů pěšáků (voják se samopalem, granáty, plamenometem, raketometem, laserem a vojáky typu kamikaze), 8 strojů (převážně tanků), 2 válečné letadla. Dále můžeme vytrénovat inženýry (na opravu budov, strážných věží), mobilní ropné vrty, mobilní hlavní budovu, tanker na ropu, transportní letadlo či můžeme dokonce experimentovat se stroji a sestrojit si vlastní, to je ale kapitola sama o sobě. Ropu můžeme získávat z vrtů, ty ale nejsou navždy, můžeme si tedy dopomáhat solárními kolektory. Pro obranu slouží již zmíněné věže, zeď či laserová brána.

Grafika je na svou dobu velmi poutavá (to i dle recenzí z roku 1998). Vše je hezky vykresleno, obtáhnuto, vymyšleno. Zvukový doprovod je také skvělý, detailní zvuky lze slyšet například u střel, výbuchů či povelů. Celkově si hra zaslouží ode mě 85%, dal bych i více, ale tím několika hodinovým hraním denně, mě to po letech celkem omrzelo, i tak je to ale velmi dobrá volba, jak na nudnou chvilku, tak na hlavní program dne.

Autor: srockerx
Web: KKND Planet
Download: KKND Krossfire (RIP)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára