sobota 9. mája 2009

Goodbye 3D Realms

Čakala to asi iba menšina hráčskeho publika, ale nakoniec to predsa prišlo. 3D Realms končí, a to iba po troch dňoch od osláv 17. výročia hry Wolfenstein 3D.

Webmaster stránky 3D Realms uisťuje že nejde o žiadny oneskorený aprílový žart. Všetko posledné dianie sa točilo okolo odkladanej hry Duke Nukem Forever, keďže po vydaní úspešnej hry Prey mala firma dostatok peňazí na ďalší vývoj.

3D Realms vznika v roku 1987 v Texase. Firma vydala známe plošinovky, ako napríklad Duke Nukem, ale zásadný zlom prišiel s vydaním Duke Nukem 3D v roku 1996. Z DN3D sa stal fenomén, ktorý neprekonali ani s inak výbornou hrou, Shadow Warrior.

Netuším čo bude nasledovať, možno vznikne menšia firma ktorá bude pokračovať na vlastné náklady v projektoch 3D Realms, alebo sa vývojári pripoja k iným firmám.

Ani na hlavnej stránke 3D Realms nenájdete prakticky žiadne informácie, čo je za pozadím ukončenia pôsobenia firmy, iba veľkým napísané Goodbye. Takisto ani na fóre, nič, zatiaľ všetci mlčia.



Dúfam že Duke Nukem 3D bude uvoľnený ako freeware :) (ale to by som chcel veľa), keďže neviem kto má licenciu na hru.

3 komentáre:

  1. Přiznejme si, vyvíjet jeden titul snad 15 let neni ideální obchodní taktika. Management to zkrátka posral :/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vlastne máš pravdu, čudujem sa že to nevzdali už po piatich, ale asi veľké hype okolo pokračovania DN3D tomu úspešne zabraňovalo

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mali proste zacat robit nejake ine nove tituly. Holt mysleli si, ze budu trieskat peniaze z jedneho titulu nonstop.

    Prosim ta, mohol by si hodit "y" v slove vydat ? Strasne mi to pali oci :D
    (keďže po vidaní - pokial to nema nieco spolocne so zrakom tak y :))

    OdpovedaťOdstrániť