piatok 10. apríla 2009

Hviezdy a hviezdičky starých hier

Ak Vám niekto spomenie hru s názvom Tomb Raider, čo Vás ako prvé napadne? Samozrejme slečna Lara Croftová, alebo pri hre Duke Nukem 3D? Duke a jeho vtipné hlášky. Čo tak Commander Keen? Tak to iste bude malý chalan oblečený v pyžame s prilbou na hlave zachraňujúci galaxiu a jeho pravé meno je Billy Blaze.

Pripravil som desiatku takýchto známych tvárí zo starých hier, budete ich poznať? Či iba ja si myslím, že sú také známe a stojí o nich napísať pár riadkov.

pacman Je treba predstavovať Pac-Mana? Hra ktorej konverzia vyšla na každú možnú hernú platformu? Jedinou Pacovou úlohou bolo zjesť všetky bodky v bludisku, vyhnúť sa požieračom, nazbierať čo najviac bodov a postúpiť do ďalšej úrovne.

mario Mario sa skôr presadil na konzolách, ale okolo roku 1992 vyšla jedna veľmi podarená arkáda pre PC, ktorú vytvoril Mike Wiering. Mario je asi najznámejší inštalatér na svete, spoznáte ho podľa charakteristickej červenej čiapky a hustých hnedých fúzov. Každopádne nenadávajte na jeho robotu, aby Vám neposkákal po hlave.

commander keenCommander Keen, vlastným menom Billy Blaze je "obyčajný" chalan, ktorému sa už veľmi veľa krát podarilo zachrániť našu galaxiu, celkovo asi sedem. CK je počinom iD Softu, slávneho predovšetkým akčnou režbou DOOM.

jazzĎalším v poradí je zelený zajac Jazz. Táto platformovka si získala veľkú obľubu a tak Jazz sa dočkal niekoľkých pokračovaní a datadiskov (aj keď tie boli, ako varenie z vody). Viac si môžete o hre pozrieť na wikipedii.

duke nukemVeľkú slávu si vo svojej dobe užil (a v hre doslova) atómový vodca Duke. Charakteristické boli jeho hlášky a podplácanie barových tanečníc, strieľanie mutantov na WC, ich rozkopávanie v zmrznutom stave a pozeranie sa do zrkadla na toaletách. Ak niekomu poviete pojem Duke Nukem a nechápavo bude na Vás pozerať, kopnite ho (nechám na vás kam), samozrejme sa neskúšajte pýtať babičky, alebo ostatných dôchodcov.

larryLarry si vo svojich dobrodružstvách užil/neužil až-až. Všetky jeho dobrodružstvá sa točia okolo opačného pohlavia, teda žien. Larryho priezvisko je Laffer a má 38 rokov a samozrejme žije so svojou mamou, toto všetko sa rozhodne zmeniť a kto iný ako vy, mu môže k tomu pomôcť.

blazkoviczB.J. Blaskowicz, hrdina legendárnej počítačovej hry Wolfenstein 3D. Bosí a oblečený iba vo väzenskej uniforme si prestrieľal cestu von z nemeckej pevnosti Wolfenstein. Hra bola, ako inak, zakázaná v Nemecku. Ale to jej na popularite neubralo a Wolf je v dejinách počítačových hier zapísaný, ako prvá akčná 3D hra.

lara croftJediným zástupcom nežného pohlavia sa stáva bohatá (nielen majetkovo) Lara Croft. Prebrala úlohu svalnatých a namachrovaných akčných maniakov a vrhla sa do dobrodružstiev vlastným spôsobom. Hry s Larou sa vyrábajú s menším prestávkami od roku 1996 dodnes a bola takým silným námetom, že bola sfilmovaná aj keď filmy boli dosť pochybnej kvality.

golden axeNajneznámejším menovaným bude iste zelený trpaslík z hry Golden Axe.Zato jeho obrovská sekera sa pripomenula každému. Je najlepší z trojice hrdinov, sekanie nepriateľov je s ním zábava a jeho špeciálne "bleskové" kúzlo zruší každého.

Tak tu ich máme desiatka hrdinov zo starých hier (Lara to dotiahla najďalej), som si vedomý, že som na niekoho zabudol, tak ak sa niekto ozve, rád jeho obľúbenú postavu pridám.

2 komentáre:

  1. Tarquinius Superbus10. apríla 2009 o 12:42

    S takovým tématem sis pěkně naběhl :-), každý si jistě vzpomene na spoustu dalších zásadních (zásadnějších) postav. Takhle z fleku mě napadá třeba Dizzy, který toho má za sebou opravdu hodně.

    Ale mými favority byli vždy spíš bezejmenní hrdinové, opravdoví dělníci počítačové zábavy.
    Hlava s nožičkami v Arcade Volleyballu, která za život musela odpálit miliony míčů.
    Skladník ze Sokobana - kolik ten musel zvládnout směn, při kterých jsme ho nutili tlačit krabice sem a tam?
    Nebo si schválně spočítejte, kolik nevinných lumíků jste svou nešikovností nechali spadnout do bezedné propasti?
    A mou hlubokou omluvu si zaslouží všichni skokani do výšky v letní olympiádě. Mé ukvapené odrazy jistě dodnes plní ambulance chiropraktiků po celém světě.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. pravda, mohol tam byť určite aj Prehistorik, Dyna Blaster a podobné hry, ale chcel som vystihnúť postavy ktoré prežili už pomaly desaťročia (samozrejme až na nejaké výnimky), napr. taká Lara je tu od roku 96, a určite ešte v roku 2026 hráči budú poznať kto je Lara, tak isto to dúfam bude aj v prípade Duke Nukem a Wolfenstein 3D, ale bezmenných lumíkov z lemmings by som pridať mohol :)

    OdpovedaťOdstrániť