streda 26. januára 2011

SME je v tom snami

Pri hľadaní slovenskej verzie Vzbury Dónskych rytierov som narazil na celkom podarený článok mapujúci vývoj hier v Čechách a na Slovensku s názvom "Lesk a bieda českých a slovenských komerčných PC hier".

Škoda, neviem sa dopátrať autora článku, (mal by u mňa malé plus) možno by som ho doplnil o pár ďaľších informácií a asi tak aj spravím v najbližšom príspevku, ale chcel by som sa zamerať len po roku 1997 - 98 (približne v tomto roku skončila kompletne éra DOS hier), pretože dovtedy mám väčšinu česko-slovenskej hernej scény zmapovanú.

Na ochutnávku pripájam prvé dva odseky:
Pamätníci počítačovej zábavy dobre vedia, že nie vždy to bolo s hrami zo Slovenska a Českej republiky, také ružové ako dnes. Samozrejme, aká-taká tvorba tu bola ešte v časoch našej spoločnej minulosti už v časoch prastarých 8-bitov. Na prvé komerčné diela sme si však museli počkať až na rozdelenie spoločného štátu.
Práve preto, že obidve rozdelené herné scény vychádzajú z rovnakej minulosti, zvyknú ich napríklad aj českí novinári v prehľadoch spájať. My to teraz urobíme podobne, pretože keď sa tunajší herný priemysel rodil, hry z obidvoch brehov Moravy boli "naše". Navyše vďaka absencií jazykovej bariéry pracujú mnohí Slováci v českých tímoch a naopak. Obe krajiny sú navyše prepojené aj distribučnými zväzkami.
Celý článok nájdete na stránkach SME.
 

4 komentáre:

  1. Jo, ten clanok som uz pred rokmi cital. Problem je inde. Imho, ale zaujimavejsie by boli prave tie 8bit (Didaktik and co.) hry, ich autori etc. Ako to co vychadzalo neskor (teda zhruba od toho 94 a dalej). Dalej by bolo zaujimave pozriet sa aj na vsetky tie programy pre PMD-cka, kde bolo kopu hier. Jasne, velmi jednoduche, ale je to skratka sucast historie. Vacsina tych programov byvala v Zenite...a ja som ten casak pred nejakymi 15 rokmi (blbec) povyhadzoval. Chjo.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. no ja nemam o hrach na didaktik a podobne 8bitove pocitace ani sajnu, absolutne sa mi tieto masinky vyhli, jedine co som mal moznost niekolko krat hrat bol river raid tusim na atari

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No prave, to ma velmi malo ludi. A ti co aj mali take znalosti sa vo vacsine pripadov na hry uz uplne vykaslali a dnes toho moc nevedia. Imho to obdobie je - aspon co sa Ceska a Slovenska tyka - trochu cierna diera. Ale mozno sa najde niekto, kto mi moj nazor vyvrati :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. tak to dufam aj ja, bol by z toho dobry clanok, len neviem kde by sa zohnali obrazky z hier :)

    OdpovedaťOdstrániť